sâmbătă, 14 aprilie 2012

Cele mai stralucitoare stele




Stelele sunt sfere strălucitoare masive de gaz fierbinte. Cea mai apropiată stea faţă de Pământ este Soarele nostru. Stele sunt în principal alcătuite din hidrogen, heliu, şi urme de alte elemente, în special gaze. Aceste stele pe care le vedem cu ochiul liber pe bolta cerească aparţin în întregine galaxieinoastre, Calea Lactee, galaxie ce conţine şi sistemul nstru solar.



1. Sirius

Sirius, este cunoscută sub numele de Star Dog (Steaua Câinelui), şi face parte din Constelaţia Câinele Mare (latina, Canis Majoris). Este cea mai strălucitoare stea de pe cer. Numele său provine de la cuvântul grecesc Seirios, ce înseamnă strălucitor. Steaua are magnitudinea aparentă de -1,46.
Sirius poate fi văzut atât în seara dupa apus iar dimineața se poate observa înaintea răsăritului. Sirius poate fi observată chiar şi cu ochiul atât în seara după apus cât şi dimineaţa înaintea răsăritului de soare.

Distanţa: 8,6 ani lumină
Tipul spectral: A1V(A)
Temperatura: 9.940 K














2. Canopus

 




 Canopus este numită după numele unui oraş antic din nordul Egiptului. Steaua face parte din cosntelaţia Carena (latina, Carina), avaând magnitudinea aparentă de -0,72, fiind depăşită la luminozitate doar de steaua Sirius.








Distanţa: 310 ani lumină
Tipul spectral: F0 Ib
Temperatura: 7.350 K















3. Rigil Kentaurus






Rigil Kentaurus, este cunoscută sub numele de Alpha Centauri. Numele său înseamnă literal piciorul Centaurului. Alpha Centauri reprezintă principalul sistem stelar al constelaţiei Centaurul.
Alpha Centauri este de fapt un sistem binar de stele (desemnat de Alpha Centauri AB sau α Cen AB), a cărei magnitudine aparentă este de -0,01.







Distanţa: 4,3 ani lumină
Tipul spectral: G2V
Temperatura: 5.790 K















4. Arcturus



Arcturus este cea mai stralucitoare stea din constelatia Bootes, care reprezintă una dintre cele mai vechi constelaţii.
Pentru ochiul liber, steaua Arcturus are o culoare galben-portocaliu şi are magnitudinea aparentă de -0,04.










Distanţa: 36,7 ani lumină
Tipul spectral: K1.5IIIFe-0.5
Temperatura: 4.290 K















5. Vega

Vega (latină, alpha Lyrae) este cea mai strălucitoare stea a constelaţiei Lira. Vega are o magnitudine de 0,03 şi se află la o distanţă relativ mică faţă de Soare.











Distanţa: 25 ani lumină
Tipul spectral: A0V
Temperatura: 9.602 K















6. Capella

Capella sau alpha Aur este cea mai strălucitoare stea din constelaţia Vizitiul (Auriga). Este o stea gigant galbenă, la fel ca soarele nostru, dar mult mai mare şi are magnitudinea de 0,08. Deşi pare a fi o singură stea vizibilă cu ochiul liber, aceasta este de fapt un sistem de patru stele în două perechi binare.


Distanţa: 42,2 ani lumină
Tipul spectral: G8III/K0III-G1III
Temperatura: 4.940-5.700 K
















7. Rigel

Numele de Rigel vine din limba arabă pentru picior, indicând locul în constelaţia Orion. Este o supergigantă albastră şi face parte dintr-un sistem de 4 stele. Rigel (beta Orionis)este cea mai strălucitoare stea din constelaţia Orion având magnitudinea vizuală de 0,12


Distanţa: 860 ani lumină
Tipul spectral: B8 Iae















8. Procyon

Procyon (Alpha Canis Minoris) este o stea de culoare alb-gălbui şi este cea mai strălucitoare stea din constelaţia Câinele Mic (Canis Minoris). Privită cu ochiul liber pare o singură stea, dar de fapt este un sistem stelar binar format din steaua principală, numită Procyon A, de magnitudine 0,34 , şi o pitică albă, numită Procyon B, de magnitudine 10,7.


Distanţa: 11,4 ani lumină
Tipul spectral: F5 IV-V/DA
Temperatura: 7.740 K














9. Achernar

Achernar (alpha Eridani)este o un supergigantă alb-albăstrui. Este cea mai luminoasă din constelaţia Eridanus, având magnitudinea aparentă de 0,445.


Distanţa: 139 ani lumină
Tipul spectral: B6 Vep
Temperatura: aproximativ 15.000 K











10. Betelgeuse

Betelgeuse (Alpha Orionis) este o supergigantă roşie de aproximativ 13.000 de ori mai strălucitoare decât Soarele nostru şi de peste 1000 de ori mai mare. Betelgeuse este a doua stea strălucitoare din constelaţia Orion, având magnitudinea aparentă de 0,42. În mod incredibil, dacă am poziţiona steua Betelgeuse, în loc de soarele nostru, ea se va extinde dincolo de orbita lui Jupiter.


Distanţa: 643 ani lumină
Tipul spectral: M2Iab
Temperatura: 3.500 K











Poate nu ştii ce înseamnă:
- magnitudine aparentă;
- tip spectral
- an-lumină;

Surse: 
http://space.about.com/od/stars/tp/brighteststars.htm
https://secure.lcogt.net/book/export/html/4012
http://www.sunflowercosmos.org/bright_star_catalogue/bright_star_index/004_rigil_kentaurus.html
http://astrobob.areavoices.com/2009/09/13/heres-a-star-that-winks-at-you/

Un comentariu:

  1. Buna,
    Vino si ia imagini miscatoare gif foarte frumoase pentru blog (ape curgatoare, flori, animale, peisaje, oameni, etc.)...sunt gratis!
    Coltisor de Rai
    Animation GIFs Free 3D HD
    Un weekend relaxant iti doresc!
    Te astept cu drag,
    Vilhelm

    RăspundețiȘtergere